همانطور که میدانید، اسناد انواع مختلفی همچون اسناد وکالتی و اسناد شش دنگ دارند؛ سند وقفی نیز یکی از انواع اسناد رایج بشمار میرود. املاک اوقافی، املاکی هستند که زمین آن به وسیله شخصی وقف شده است و اداره اوقاف آن را به ازای اقساط 99 ساله به افراد دیگر اجاره میدهد. درآمد بهدستآمده از اقساط آن برای امور مربوط هزینه میشود. اقساط 99 ساله اجاره بهشرط تملیک نیست. این املاک سند اوقافی دارند و هیچگونه مشکلی برای خرید، فروش، رهن، اجاره و ساختوساز آنها وجود ندارد.
املاک وقفی، در سراسر کشور وجود دارد و برای افرادی که بودجه آنها برای خرید منزل کم است، مناسب میباشد. املاک وقفی توسط مالکان اصلی ملک وقف شدهاند و به اداره اوقاف منتقل میشوند و اداره اوقاف میتواند این املاک را با شرایط خاص به شخصی دیگر واگذار کند. املاک اوقافی دارای سند هستند و این اسناد با سندهای املاک شخصی تفاوت دارند.
از تفاوتهای ملک اوقافی با ملک شخصی، نوع سند آنها است. در واقع خریدار ملک وقفی، مالک آن نخواهد بود و اجازه رهن، اجاره، ساخت و ساز و فروش ملک وقفی را به صورت مستقل ندارد. در شرایطی اجازه این کار را دارد که اداره اوقاف راجع به آن تاییدیه داده باشد و شرایط مشخص باشد. بنابراین، نحوه تنظیم سند ملک وقفی با ملک شخصی تفاوت دارد. در سند ملک وقفی، به وقفی بودن آن اشاره میشود و عبارت «شش دانگ از اعیان» در آن نگاشته میشود. ولی در سند ملک شخصی، عبارت «شش دانگ از عرصه و اعیان» قید میشود.
برای املاک وقفی مانند سایر املاک شخصی میتوان سند صادر کرد، اما سند آنها با سایر املاک تفاوت دارد. برای ملک شخصی با دریافت یا انتقال سند رسمی میتوانید اقدام کنید، اما برای ملک موقوفی ممکن نیست و دارای محدودیت است و محدودیت آن بهقدری زیاد است که هرکسی شانس خریدشان را به دست نمیآورد، بهخصوص با توجه به قیمت پایین این املاک که حدودا بیست درصد از سایر املاک هزینه کمتری دارد.
درواقع با دریافت سند عادی برای املاک وقفی، بهعنوان مستاجر میتوانید در آن ساکن شوید. مدت اجاره این املاک 99 سال بوده که نشانه تملیک ملک نیست. هزینه گرفتن سند اوقافی به عوامل مختلفی بستگی دارد که میتوان به این موارد اشاره کرد؛ در تمام مواردیکه ذکر شد، باتوجه به دردسر کمتر، سند اوقافی ارزشمندتر است و هزینه مناسبتری دارد:
امکان فروش املاک پس از وقف وجود ندارد. اما املاکی با شرایط پیش رو قابل فروش هستند:
باید توجه داشت که این چهار گروه در صورت داشتن این شرایط قابل فروش هستند:
میتوانید از اهالی منطقه و مشاورین املاک منطقه اطلاعات بیشتری درباره ملک وقفی دریافت کنید. همچنین از طریق اداره اوقاف، میتوانید استعلام بگیرید. البته، اگر اداره اوقاف ملک را غیر وقفی اعلام کند، این به معنا عدم وقفی بودن ملک نیست و متولی آن ممکن است جای دیگری باشد. با دقت و مطالعه سند ملک، هم میتوانید به وقفی بودن یا نبودن آن پی ببرید. سند ملک وقفی با سند ملک شخصی تفاوتهایی دارد که باتوجه به آن، میتوانید به وقفی بودن ملک پی ببرید.
املاک اوقافی به املاکی گفته میشود که بهوسیله شخصی وقف شده باشد. این املاک از قیمت پایینتری نسبت به سایر املاک برخوردار هستند و برای افرادی که بودجه کمی دارند، بسیار مناسب هستند. ولی برای خرید و فروش این املاک ممنوعیتهایی وجود دارد که این مطلب باعث کاهش ارزش و کاهش میزان تقاضای املاک وقفی میشود. همچنین برای خرید و فروش، رهن و اجاره یا ساخت و ساز املاک اوقافی، باید به نکاتی مانند اخذ تاییدیه از سازمان امور اوقاف و خیریه توجه داشته باشید.
0
نظر درباره این موضوع نوشته شده است
ارسال نظر